De vier meetniveaus begrijpen: nominaal, ordinaal, interval en ratio (2024)

Het begrijpen van statistische meetniveaus is van cruciaal belang voor het effectief verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens. De mate van nauwkeurigheid waarmee variabelen worden gemeten en, bijgevolg, het soort statistische analyse dat kan worden uitgevoerd, wordt bepaald door deze niveaus: nominaal, ordinaal, interval en ratio. In dit blogartikel bekijken we elk meetniveau, evalueren we de toepassingen ervan en beschrijven we hoe deze data-inzichten beïnvloeden.

Inleiding tot meetniveaus

Meetniveaus verwijzen naar de nauwkeurigheid waarmee gegevensvariabelen worden gekwantificeerd en geclassificeerd, wat de wiskundige aard van de waarden die aan variabelen worden toegewezen, beïnvloedt. Bij het bestuderen van de bestedingspatronen van inwoners van Berlijn kunnen onderzoekers bijvoorbeeld informatie verzamelen over factoren als inkomen, precieze locatie, leeftijd en uitgaven. De mate van nauwkeurigheid waarmee deze variabelen kunnen worden gekwantificeerd varieert van persoon tot persoon, wat van invloed is op het type en de diepgang van de statistische analyse die kan worden uitgevoerd.

1. Nominaal meetniveau

Definitie en kenmerken:

Het nominale meetniveau is het meest basale meettype, waarbij gegevens kunnen worden geclassificeerd zonder een kwantitatieve waarde toe te kennen. Er is geen intrinsieke rangorde of volgorde op dit niveau; het wordt alleen gebruikt voor het labelen van variabelen. Variabelen gemeten op nominaal niveau zijn voornamelijk kwalitatief, waarbij modi en verhoudingen dienen als de belangrijkste statistische maatstaven.

Voorbeelden van nominale gegevens:

  1. Soorten huisdieren (hond, kat, vogel)

  2. Haarkleur (blond, bruin, grijs)

  3. Burgerlijke staat (alleenstaand, getrouwd, gescheiden)

Bij nominale metingen wordt meer nadruk gelegd op de vraag of de categorieën al dan niet van elkaar verschillen, dan op de mate waarin. Dit impliceert dat tellen en groeperen de enige wiskundige bewerkingen zijn die mogelijk zijn. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld uitzoeken hoeveel mensen in elke categorie vallen of welk deel van het totaal elke categorie vertegenwoordigt.

2. Ordinaal meetniveau

Definitie en kenmerken:

Ordinale gegevens introduceren een rangorde of volgorde tussen de categorieën, voortbouwend op nominale gegevens. Hoewel de waarden in volgorde logisch zijn, is er mogelijk niet altijd consistentie in de discrepanties tussen de waarden. Deze mate van meting is gebruikelijk bij enquêtes of opiniepeilingen waarbij de antwoorden kunnen worden gerangschikt.

Voorbeelden van ordinale gegevens:

  1. Inkomensniveaus (laag, gemiddeld, hoog)

  2. Opleidingsniveau (middelbare school, masterdiploma, doctoraat)

  3. Tevredenheidscijfers (tevreden, neutraal, ontevreden)

Vergeleken met nominale gegevens vergemakkelijken ordinale gegevens een diepere analyse en verbeteren ze de capaciteit om vergelijkingen te maken. Onderzoekers kunnen medianen bepalen of percentielrangschikkingen construeren, maar gemiddelde waarden zijn niet geschikt vanwege inconsistente intervallen tussen groepen.

3. Intervalmeetniveau

Definitie en kenmerken:

Door gelijke intervallen tussen meetpunten en waarden te hebben, naast een betekenisvolle volgorde, gaan intervalgegevens verder dan ordinale gegevens. Omdat dit niveau geen echt nulpunt heeft, zijn verhoudingen van grootheden onlogisch, ook al kunnen verschillen tussen waarden worden berekend. Intervalmetingen zijn gebruikelijk in velden die nauwkeurige kwantificeringen nodig hebben, zoals temperatuur en datum.

Voorbeelden van intervalgegevens:

  1. Temperatuur in Fahrenheit (waarbij 0 niet betekent dat er geen temperatuur is)

  2. Datums in jaren (2000, 2001, 2002, enz.)

  3. IQ-scores

Onderzoekers kunnen een grotere verscheidenheid aan statistische methoden gebruiken met intervalgegevens, zoals het optellen en aftrekken van items (bijvoorbeeld om gemiddelde scores te verkrijgen). Vanwege het ontbreken van een absoluut nulpunt zijn bewerkingen waarbij sprake is van vermenigvuldigen of delen (zoals rekenverhoudingen) echter ongeldig.

4. Verhoudingsniveau van meting

Definitie en kenmerken:

Het meest geavanceerde en geavanceerde meetniveau wordt weergegeven door verhoudingsgegevens, die een absoluut nulpunt, gelijke intervallen en een betekenisvolle volgorde hebben. Dit maakt het mogelijk om alle wiskundige bewerkingen uit te voeren, inclusief zinvolle uitspraken over verhoudingen.

Voorbeelden van verhoudingsgegevens:

  1. Gewicht (bijvoorbeeld kilogram, pond)

  2. Afstand (bijvoorbeeld meters, mijlen)

  3. Tijd besteed aan een taak (bijvoorbeeld uren)

Ratiogegevens ondersteunen alle statistische metingen, inclusief het geometrische gemiddelde en de variatiecoëfficiënt, waardoor ze geschikt zijn voor een breed spectrum aan wetenschappelijke analyses.

Belang van meetniveaus

Het meetniveau beïnvloedt de statistische benaderingen die kunnen worden gebruikt en heeft een substantiële impact op de inzichten die uit de gegevens worden verkregen. Planning is van cruciaal belang voor elk onderzoeksontwerp, omdat het iemand in staat stelt geldige en betrouwbare analyses uit te voeren door voor elke variabele het juiste meetniveau te selecteren.

De vier meetniveaus (nominaal, ordinaal, interval en ratio) bieden verschillende niveaus van nauwkeurigheid en soorten gegevens. Voor degenen die betrokken zijn bij het verzamelen, evalueren of interpreteren van statistische gegevens is het essentieel om deze niveaus te begrijpen. Door voor elke variabele het juiste niveau te selecteren, kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat hun statistische tests en de conclusies die daaruit worden getrokken zowel accuraat als betekenisvol zijn, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor robuuste en inzichtelijke onderzoeksresultaten.

De vier meetniveaus begrijpen: nominaal, ordinaal, interval en ratio (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 5740

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.