Marian Robinson (86), moeder van Michelle Obama, overleden: "Zij hield onze voeten op vaste grond" (2024)

Buitenland Verenigde Staten

Marian Robinson (86), moeder van Michelle Obama, overleden: "Zij hield onze voeten op vaste grond" (1)

Michelle Obama en haar moeder Marian op de Democratische conventie in september 2012. Foto: AP

In de Verenigde Staten is Marian Robinson, de moeder van de voormalige Amerikaanse first lady Michelle Obama, overleden. Robinson is 86 jaar geworden. Na de verkiezing van Barack Obama tot president in 2008 trok ze in bij het gezin in het Witte Huis, ze bekommerde zich vooral om de zorg voor haar twee kleindochters. De glamour van het presidentiële leven lag haar niet echt: "Laat me maar zien hoe ik de wasmachine moet bedienen, dan is het goed".

"Mijn moeder Marian Robinson was mijn rots, ze was er altijd voor mij voor wat ik ook nodig had. Ze was dezelfde standvastige steun voor onze hele familie. Met een gebroken hart moeten we vertellen dat ze vandaag overleden is", schrijft Michelle Obama in een post op X (vroeger Twitter).

"Op dit moment weet niemand van ons precies hoe we verder zullen gaan zonder haar", klinkt het in een verklaring van de familie.

"Een gezond duwtje" om te verhuizen

Marian Robinson werd geboren als Marian Shields in 1937 en groeide op in Chicago, waar ze het grootste deel van haar leven zou wonen. Ze studeerde voor onderwijzeres en ging als secretaresse werken. Met haar man Fraser Robinson kreeg ze twee kinderen, Michelle en Craig. Ze steunde haar kinderen bij elke stap die ze deden, schrijft de familie.

"Toen Craig besloot een lucratieve baan op te geven om zijn droom van basketbalcoach na te streven, was ze daar met haar oprechte steun. Toen Michelle trouwde met een man die gek genoeg was om de politiek in te gaan, was ze net zo bemoedigend. Terwijl onze gezinnen een pad bewandelden dat niemand van ons had kunnen voorspellen, bleef zij onze toevlucht tegen de storm en hield zij onze voeten op vaste grond."

In 2008 werd Barack Obama verkozen tot president. Zij was erbij en zat samen met hem op de bank, te kijken hoe de resultaten binnenliepen. 's Avonds stapte ze met de Obama's mee het podium op in Chicago om de overwinning te vieren.

Marian Robinson (86), moeder van Michelle Obama, overleden: "Zij hield onze voeten op vaste grond" (2)

Barack Obama en Marian Robinson op de verkiezingsavond van 4 november 2008 in Chicago. Foto: Getty Images

Met "een gezond duwtje" konden de Obama's Marian overtuigen om haar geliefde Chicago te verlaten en naar Washington D.C. te verhuizen. "Wij hadden haar nodig, de meisjes (Sasha en Malia, de dochters van de Obama's, red) hadden haar nodig", schrijft de familie. "Uiteindelijk werd ze de steun en toeverlaat van iedereen."

Aan de Amerikaanse zender CBS zei Robinson daarover dat ze zich genoodzaakt voelde om naar Washington te verhuizen omdat ze het gevoel had "dat dit een heel zwaar leven zou worden" voor haar dochter en schoonzoon. "En ik maakte me zorgen over hun veiligheid. Ik maakte me zorgen om mijn kleinkinderen. Dat is de reden dat ik ben verhuisd."

Marian Robinson (86), moeder van Michelle Obama, overleden: "Zij hield onze voeten op vaste grond" (3)

Van links naar rechts: Sasha en Malia Obama en hun grootmoeder Marian, bij de eedaflegging van Barack Obama's tweede ambtstermijn op 20 januari 2013. Foto: Getty Images

"Niet echt op zoek naar aandacht"

De glamour van het Witte Huis was niet echt voor haar weggelegd. Robinson noemde het ooit een een "enorme aanpassing" dat alles in het Witte Huis voor jou geregeld wordt. Ze stond erop om haar eigen was te doen. "'Laat me maar zien hoe ik de wasmachine moet bedienen, dan is het goed', zei ze dan", schrijft de familie.

"In plaats van te kletsen met Oscarwinnaars of Nobelprijswinnaars, bracht ze haar tijd liever boven door met een dienblad voor de tv, in de kamer naast haar slaapkamer met grote ramen die uitkeken op het Washington Monument. De enige gast die ze wel graag wilde ontmoeten, was de paus."

Aan CNN vertelt David Axelrod, senior advisor van Obama in het Witte Huis, dat haar privacy haar een vrijheid bood waar de rest van het gezin soms jaloers op was. "Ze verliet vaak in haar eentje het Witte Huis om op bezoek te gaan bij vrienden", zegt hij. "Ze was niet echt op zoek naar aandacht."

"De minst pretentieuze persoon die ik ken"

Robinson had geen officiële rol in Obama's entourage en bleef voornamelijk op de achtergrond. Ze vergezelde het gezin wel bij publieke aangelegenheden, zoals de paaseierenraap in de tuin van het Witte Huis of het aansteken van de kerstverlichting.

Ook bij sommige staatsbezoeken in het buitenland was ze erbij. Zo ging ze onder meer mee naar China en Zuid-Afrika. Tot voor 2009 was ze nog nooit buiten de Verenigde Staten geweest.

Na Barack Obama's tweede ambtstermijn verhuisde Robinson terug naar Chicago, waar ze volgens de familie "opnieuw contact maakte met oude vrienden, grapjes uitwisselde, reisde en genoot van een goed glas wijn".

Barack Obama noemde zijn schoonmoeder ooit "de minst pretentieuze persoon die ik ken". In een aparte post op Twitter herhaalt hij wat in de verklaring van de familie staat. "Er was maar één Marian Robinson, er zal er maar één zijn. In ons verdriet worden we gesterkt door het buitengewone geschenk dat haar leven was. We zullen de rest van ons leven proberen om haar voorbeeld na te leven."

Meest gelezen

  1. Oelegem Moordonderzoek gestart na vondst van lichaam van 71-jarige man op oprit in Oelegem, slachtoffer was eerder als vermis... Update 10:54
  2. Mechelen Vrouw bevalt aan loket in station Mechelen: "In kwartier was meisje geboren" Update 44 min
  3. nws check "In Antwerpen werkt 24% van vluchtelingen uit Oekraïne, in Rotterdam 80%", zegt De Wever: klopt dat? 11:42
  4. Oorlog Rusland-Oekraïne Oekraïne vernietigt 2 luchtafweersystemen nabij Belgorod in Rusland, mogelijk met raketten uit VS 11:18
  5. Gent Khalid Benhaddou stopt als bemiddelaar tussen UGent en pro-Palestijnse actievoerders: "Ze willen niet tot compromis k... 08:13
  6. KIES24 Fors besparen of hogere belastingen? Zo willen de partijen de begroting onder controle krijgen 10:50
  7. Binnenland Studenten geneeskunde krijgen premie als ze kiezen voor huisartsopleiding: "Zeker in huisartsarme regio's" Update 33 min
  8. Justitie Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) krijgt ruim 27.000 euro schadevergoeding van Meta ma 03 jun 17:58
  9. Gent Pro-Palestijnse actievoerders bezetten stadsring in Gent, politie ontruimt en pakt 40-tal mensen op Update 09:13
  10. Europa Nederlandse toerist bekladt historische muur op Italiaanse erfgoedsite van Herculaneum ma 03 jun 20:50
Marian Robinson (86), moeder van Michelle Obama, overleden: "Zij hield onze voeten op vaste grond" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 5947

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.